Χαράλαμπος Σπυρίδης

Κοσμήτωρ της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας

Icon_@http://users.uoa.gr/~hspyridis

icon_email hspyridis@music.uoa.gr

Τόπος γεννήσεως Ξάνθη (1948).

Eγκύκλιες σπουδές στην Ξάνθη.
Μουσικές σπουδές (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο τενόρο) στη Φιλαρμονική του  Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης (1958-72) με διδασκάλους τους Κωνσταντίνο Μιχακόπουλο, Θεόδωρο Παπαλεξανδρίδη, Νικόλαο Κουρσουμτζόγλου. Θεωρητικά με τον Θεόδωρο Μιμίκο.
Πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1972).
Καθηγητής Φυσικών στη Μέση Ιδιωτική Εκπαίδευση (1974-77).
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ (ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ) από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977-79).
Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ» (1983).
Βοηθός στο Εργαστήριο της Γ’ ‘Εδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδημητράκη-Χλίχλια (Φ.Ε.Κ. 234/11.9.1977).
Λέκτωρ και Μόνιμος Λέκτωρ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ-ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  στο Εργαστήριο της Γ’ ‘Εδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φ.Ε.Κ. 5/16.1.1984) και (Φ.Ε.Κ. 113/29.6.1984).
Επίκουρος Καθηγητής ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ-ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στο Εργαστήριο της Γ’ ‘Εδρας Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φ.Ε.Κ. 17/12.2.90).
Αναπληρωτής Καθηγητής ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  (Φ.Ε.Κ. 118/21.9.93).
Καθηγητής ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  (Φ.Ε.Κ. 72/29.4.98).
Διευθυντής του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αποφάσεις Γ.Σ./13-10-2004 και 5-12-2007 κατά τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 22 του Ν. 2083/1992).
Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σπυρίδης συμμετείχε σε πλήθος Διεθνών και Τοπικών Συνεδρίων με πρωτότυπες ανακοινώσεις. ‘Εχει δημοσιεύσει πολλές πρωτότυπες εργασίες σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει σαράντα οκτώ διδακτικά συγγράμματα προκειμένου να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες των φοιτητών του στα μαθήματα που εδίδασκε στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Μέλος του Κογκρέσου της Βαλκανικής ‘Ενώσης Φυσικών, Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπ.Ε.Π.Θ.
Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής (ΕΛ.ΙΝ.Α.), Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής (Κ. ΣΥ.Μ.Ε) του ΙΑΝΗ ΞΕΝΑΚΗ στην Αθήνα και τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, «ΙΣΟΒΙΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, προκριθείς για το Τμήμα (Section, Τάξις) των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και το υπό διάρθρωσιν και οργάνωσιν ευρισκόμενον Ινστιτούτον Ελληνικής Εθνικής Μουσικής».

Είναι νυμφευμένος με την ‘Αννα Σπυρίδου, το γένος Κυριακίδου και έχει δύο θυγατέρες, την Ελένη (PhD, BSc (Hons))  και την Στυλιανή (επί πτυχίω φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).

 

[Πηγή: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=4667&la=1]