Οι αρχαίοι φιλόσοφοι σήμερα

Γνωστοί κυρίως  ως ονόματα, αυθεντίες του παρελθόντος ή πρόσωπα παγκοσμίου κύρους, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, από τον Θαλή τον Μιλήσιο μέχρι τον Παναίτιο τον Ρόδιο, αλλά και μετά, είναι στο περιεχόμενο του στοχασμού τους άγνωστοι στην νεοελληνική κοινωνία. Ο σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» στοχεύει ακριβώς να καλύψει αυτό το κενό και να διευκολύνει την πραγματική γνωριμία μας με το περιεχόμενο της σκέψης των αρχαίων στοχαστών.

Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία καλύπτει περισσότερο από επτά αιώνες στοχασμού και είναι χώρος ευρύς στον οποίο ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι από εμάς έχουμε συνήθως μερική μόνο θέαση. Παράλληλα είναι χώρος ετερογενής εντός του οποίου αναδύθηκε ποικιλία φιλοσοφικών/ιδεολογικών ρευμάτων και πρακτικών: η φυσική φιλοσοφία (μελέτη των φυσικών φαινομένων, κοσμολογία, αναζήτηση της πρώτης αιτίας, ορθολογισμός), οι Πυθαγόρειοι (ηθική φιλοσοφία, ασκητισμός, σημασία των μαθηματικών), πλατωνισμός (ιδεαλισμός), Κυνικοί φιλόσοφοι (αντικομφορμισμός, πατέρες της αναρχικής ιδεολογίας), Επικούρειοι (η ηδονή είναι το ανώτατο αγαθό), Στωικοί φιλόσοφοι (η ηδονή δεν είναι το ανώτατο αγαθό) κ.α. Παρά την διαφορετικότητά τους τα φιλοσοφικά είδη που εμφανίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα έχουν σημεία σύγκλισης: τη διερεύνηση, την αναζήτηση της αλήθειας και την επιδίωξη της γνώσης, με απώτερο σκοπό κατά κανόνα την ευδαιμονία/ευτυχία του ανθρώπου. Από ένα σημείο και έπειτα τα διαφορετικά φιλοσοφικά ρεύματα συγκλίνουν και στο ίδιο το πρόσωπο του Σωκράτη, τον οποίο σχεδόν όλοι επικαλούνται ως ιδεολογικό πρόδρομο και δικαίως, γιατί όλο και κάτι εμφανίζεται να αναφέρει, όπως τον διασώζει ο Πλάτωνας, που να δίνει ερείσματα στην μία ή την άλλη άποψη.

Ο σύλλογος αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στοχεύει να δώσει πολλές ευκαιρίες γνωριμίας των συμπολιτών μας με όσο γίνεται περισσότερες πλευρές του αρχαιοελληνικού στοχασμού τα επόμενα χρόνια, και συστηματικά στις συναντήσεις του Σαββάτου, και εκτάκτως μέσα από διάφορες ομιλίες ειδικών και άλλων. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω προσωπικά δύο μόνο δείγματα από την σκέψη και τον προβληματισμό των φιλοσόφων και πως αυτός γειώνεται με το σήμερα.

1.  «Οδες κν πονηρός» Η άφεση

Το «οὐδεὶς ἑκὼν πονηρός» ‘κανείς δεν είναι κακός με την θέλησή του/κανείς δεν θέλει να είναι κακός/επιβλαβής’ είναι ρήση που αποδίδεται στον Σωκράτη και εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές στα πλατωνικά συγγράμματα. Αυτό που εννοεί είναι πως οι επιβλαβείς συμπεριφορές των ανθρώπων έχουν αίτια άλλα από την προαίρεσή τους. Συχνά ο άλλος δεν κατάλαβε το μέγεθος του κακού που προκαλεί, δεν μπόρεσε να προβλέψει τις συνέπειες ή κινείται από πάθη που δεν μπορεί να υπερνικήσει (π.χ. φιλαργυρία), δηλαδή είναι άρρωστος. Η ρήση αυτή του Σωκράτη για μας σήμερα θα σήμαινε ότι δεν είναι χρήσιμο όλη την ενέργειά μας να την καταναλώνει κανείς μόνο στον θυμό για το ποιοί ευθύνονται και ποιοί μας έβλαψαν. Παράλληλα η μνησικακία (να μην μπορεί κανείς να ξεχάσει το κακό που του έκαναν) είναι και ένα από τα πάθη της ψυχής στα οποία αναφέρονται οι Στωικοί, είναι κάτι που βλάπτει και φθείρει πρώτα αυτόν που το βιώνει (φύση του ανθρώπου είναι κατά τους Στωικούς η αρετή, γι αυτό άλλωστε μας ενοχλεί και η κακία, γιατί μας είναι ξένη). Και άφεση δεν σημαίνει ατιμωρησία. Σημαίνει πως δεν θα διαθέτουμε άλλο χρόνο και άλλη ενέργεια, τουλάχιστον κάποιοι από μας, σε όσους νιώθουμε ότι ευθύνονται για πράγματα ή καταστάσεις. Ούτε ένα λεπτό. Αλλά πρέπει να προχωρήσει κανείς επί του πρακτέου. Οργανωμένα. Σε μικρό και σε μεγαλύτερο επίπεδο. Η δικαιοσύνη ή η επανάσταση μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα, ενώ δίνει κανείς έτσι την ευκαιρία και σε όποιον έφταιξε να επανορθώσει. Πρέπει να κοιτάμε και μπροστά, στο μέλλον που μπορούμε να φτιάξουμε, επειδή ο άνθρωπος είναι βασικά καλός, δεν θέλει να είναι κακός––λέει ο Σωκράτης––άρα και μπορεί να βοηθήσει ο κάθε άνθρωπος, να είναι δηλαδή χρήσιμος και όχι επιβλαβής, και αξίζει την προσπάθεια του οποιουδήποτε. Και αυτή είναι μία στάση που δεν απορρέει από την καλοσύνη, αλλά από την παρατήρηση και την κοινή λογική.

2. Η καινούρια πολιτική θεωρία

Η πολιτική θεωρία, πως μπορεί δηλαδή μια πολιτεία να λειτουργήσει αποτελεσματικά και δίκαια, απασχόλησε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους ήδη από τους επτά σοφούς. Πέρα από το νομοθετικό έργο του Σόλωνα (παραγραφή χρεών), και τον προβληματισμό των περισσοτέρων από τους επτά σοφούς για την βελτίωση της δημοκρατίας, ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο Βίας ο Πριηνεύς (ένα από τους επτά, από την Πριήνη, πόλη κοντά στην Μίλητο) είχε γράψει έργο με τίτλο «περὶ Ἰωνίας, τίνα μάλιστα ἂν τρόπον εὐδαιμονοίη» ‘για την Ιωνία, με ποιόν τρόπο μπορεί να οδηγηθεί όσο γίνεται καλύτερα στην ευδαιμονία’ (=ευτυχία, οικονομική και γενικότερη άνθηση, Διογένης Λαέρτιος 1.85.10-11). Σώζεται μόνο ο τίτλος, αλλά και μόνο από αυτόν φαίνεται ο προβληματισμός του φιλοσόφου, όσον αφορά το πως μπορεί να οδηγηθεί στην ακμή η ευρύτερη πατρίδα του. Αυτό δείχνει πως η Πολιτεία του Πλάτωνα δεν έπεσε από τον ουρανό, είχε και προηγούμενα και επόμενα. Ομοίως και τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, μεχρι και το έργο Περί πολιτείας του Ζήνωνα του Στωικού, το οποίο πάλι ως τίτλος μας σώζεται, αλλά είναι και αυτό δείγμα πολιτικού προβληματισμού. Αυτό που μας αφορά από όλα αυτά είναι όχι τόσο το τί λένε, αλλά ότι τους απασχολούσε. Δεν το θεωρούσαν ανέφικτο, ούτε τους έλειπαν οι εξωτερικοί ή εσωτερικοί αντίπαλοι και κίνδυνοι. Μας δίνουν παράδειγμα πολιτικού προβληματισμού, χωρίς πανικό και υστερία, χωρίς μισαλλοδοξία και φανατισμό, χωρίς δυϊσμό και αντιπαλότητα, αλλά με αντικειμενική και καλοπροαίρετη εξέταση των πραγμάτων. Αν δεν μας αρέσει το πολίτευμα που έχουμε, όπως είναι, μπορούμε να διαμορφώσουμε άλλο, πιο αποτελεσματικό με γνώμονα το κοινό καλό, που είναι και το κριτήριο διαχωρισμού των πολιτευμάτων κατά τον Αριστοτέλη σε ορθά και μη (Ορθά πολιτεύματα: εκείνα τα οποία εξυπηρετούν το κοινό καλό. Μη ορθά πολιτεύματα/παρεκβάσεις: εκείνα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κυβερνώντων). Και δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να μας εμποδίσει να σκεφτούμε. Και το τι και το πως.

Αυτά τα λίγα θα είχα να καταθέσω εδώ από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, που είναι χώρος αισιοδοξίας για τον άνθρωπο και διανοητικής υγείας (λογικής). Η προσέγγιση που κάνουμε στον αρχαιοελληνικό στοχασμό έχει αφενός γνωστικό χαρακτήρα. Είναι φιλοσοφία από τις πηγές, παρατίθενται δηλαδή τα αποσπάσματα από αρχαία κείμενα (είτε των ίδιων των φιλοσόφων, όταν σώζονται, είτε συγχρόνων ή μεταγενεστέρων, που αποτελούν έμμεσες πηγές). Αφετέρου αποβλέπει να ανακινήσει το ίδιο το φιλοσοφείν στους συμμετέχοντες, με την έννοια του προβληματισμού και της μετριοπαθούς επανεξέτασης πραγμάτων, πάντα με αναφορά στην πραγματικότητα, ειδικά εκεί που πολλές από τις ιδεολογίες ή νοοτροπίες μας είναι αδιέξοδες. Περισσότερα μπορεί κανείς να αναζητήσει και μόνος του και στις συναντήσεις του συλλόγου τα Σάββατα στο οίκημα «Πυθαγόρας».

δημοσιεύτηκε σε προηγούμενη μορφή στην εφημερίδα Νέα Εγνατία, Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς σχόλια

 1. Quickly transform your website into an application that runs in the Android operating system and allows you to explore the contents of the webpage

  Press the «Download Now» button to download Website 2 APK Builder Pro Full Version Serial Keys Latest.
  The whole process will just take a few moments.

  Mirror Link —> Website 2 APK Builder Pro With License Key Latest

  – Version: 3.3.1
  – Developer: Pravesh Agrawal
  – Downloads: 2191
  – Download type: safety (no torrent/no viruses)
  – File status: clean (as of last analysis)
  – File size: na
  – Price: 0
  – Special requirements: no requirements
  – Home page: websitetoapk.com
  – User rating:

  Tags:
  Website 2 APK Builder Pro Full Version Serial Keys Latest
  Website 2 APK Builder Pro crack new
  Website 2 APK Builder Pro crack latest
  Website 2 APK Builder Pro activate code
  Website 2 APK Builder Pro + Crack

  More software:
  Directory Opus license code
  SmartSHOW 3D serial key
  Website Auto Traffic Generator Ultimate Crack
  PlanSwift Pro keygen crack patch
  Studio 3T for MongoDB crack serial number
  повышение уникальности текста
  AllPlan with crack
  Convert Google books to PDF, PNG or JPG
  ??IT??????3????????????

 2. Πατήστε το κουμπί «Λήψη τώρα» για να κατεβάσετε DWG FastView Plus and crack.
  Η όλη διαδικασία θα πάρει μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

  Δείτε τα αρχεία DWG γρήγορα και εύκολα χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε ένα ολόκληρο εργαλείο επεξεργασίας CAD που μπορεί να λάβει διόδια για το χώρο στο δίσκο του συστήματός σας»s και την απόδοση

  Καθρέπτης —> https://cracks4software.com/cracked/dwg-fastview-plus-113064

  · Έκδοση: 2018 Build 181115
  · Ημερομηνία κυκλοφορίας: June 12 2019
  · Company: Gstarsoft Co., Ltd
  · Downloads: 14650
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Κατάσταση: καθαρό (από την τελευταία ανάλυση)
  · Μέγεθος αρχείου: άγνωστο
  · Τιμή: 0
  · Ειδικές απαιτήσεις: αριθ.
  · Υποστηριζόμενα συστήματα: Windows 10 64 bit, Windows 10, Windows 8 64 bit, Windows 8, Windows 7 64 bit, Windows 7, Windows Vista 64 bit, Windows Vista, Windows XP 64 bit, Windows XP
  · Βαθμολογία:

  λέξεις-κλειδιά :
  dwg fastview plus serial keys x86/x64, dwg fastview plus crack patch, dwg fastview plus crack files, dwg fastview plus keygen crack patch, dwg fastview plus activator, dwg fastview plus crack fix, dwg fastview plus serial number, dwg fastview plus cracked full, dwg fastview plus how to ctack, dwg fastview plus crack serial number

  περισσότερα keygens λογισμικού: https://cracks4software.com

  περισσότερο λογισμικό:
  Welcome, I’m so glad you are here! – Erica Diehl IBCLC
  Как сделать текст уникальным
  Peaceful Ways – Peaceful Ways is an organization that exists to help people live better lives and, by doing so, make our world a better place for all.
  Download Crystal Key 2: The Far Realm Full Patched
  Tuesday Trading & Betting Report – Bet Clever Win MoreBet Clever Win More
  download google books free
  HELLO WORLD – LEAN OVER 40
  готовые домашние задания и решебники
  How to repair missing or corrupt acctres.dll

 3. Πατήστε το κουμπί «Λήψη τώρα» για να κατεβάσετε xrecode III Portable crack only.
  Η διαδικασία θα πάρει μόνο λίγα λεπτά.

  Converts audio files with ease and at high speed, supporting various input formats and providing a user-friendly working environment

  ΚΑΘΡΈΠΤΗΣ —> xrecode III Portable Full Crack

  · Έκδοση: 1.94
  · Ημερομηνία εμπλάστρου: September 5 2019
  · Company: XRECODE
  · Λήψη: 1960
  · Κατεβάστε τον τύπο: ασφάλεια (δεν torrent / δεν ιούς)
  · File status: clean (as of last analysis)
  · Μέγεθος αρχείου: Μικρό
  · Τιμή: 0
  · Ειδικές απαιτήσεις: καμία απαίτηση
  · Σύστημα: Win 10 64 bit / Win 10 / Win 8 64 bit / Win 8 / Win 7 64 bit / Win 7 / Win Vista 64 bit / Win Vista / Win XP 64 bit / Win XP
  · Αξιολόγηση χρήστη:

  λέξεις-κλειδιά :
  xrecode iii portable serial key, xrecode iii portable licence keys, xrecode iii portable crack exe, xrecode iii portable full version serial keys latest, xrecode iii portable crack patch, xrecode iii portable activate code, xrecode iii portable full patched, xrecode iii portable keygen serial, xrecode iii portable + crack latest, xrecode iii portable crack new

  περισσότερα keygens λογισμικού: https://softwarehomes.in

  It may be interesting:
  Get Cash For Your Car On The Spot – PLFVW
  Как повысить уникальность антиплагиат
  Om oss – hunnhuset.se
  Download Raiden V: Director’s Cut Full Version Serial Keys Latest
  Downloads
  Turn Off Windows Defender programm
  Скачать LANcet Chat серийный ключ и кряк
  How to repair missing or corrupt 675d131108d4fd145b0bfbc68a3e018a.dll
  5 Summer Flower-Growing Tips – Flower Gardens

 4. Πιέστε το κουμπί» Λήψη τώρα » για να κατεβάσετε TSPrint crack keygen serial.
  Η διαδικασία θα πάρει μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

  Εκτυπώστε έγγραφα από ένα διακομιστή τερματικού, στέλνοντάς τα σε έναν τοπικό εκτυπωτή δικτύου με αυτό το ελαφρύ λύση λογισμικού που συσκευάζει πολλές σχετικές δυνατότητες

  Καθρέπτης —> https://serialcrack.org/serial/14594/tsprint.html

  · Έκδοση: 3.0.5.9
  · Ημερομηνία εμπλάστρου: April 16 2019
  · Προγραμματιστής: Terminalworks
  · Λήψη: 24167
  · Κατεβάστε τον τύπο: ασφάλεια (δεν torrent / δεν ιούς)
  · File status: clean (as of last analysis)
  · Μέγεθος αρχείου: Μικρό
  · Τιμή: δωρεάν
  · Ειδικές απαιτήσεις: αριθ.
  · Υποστηριζόμενα συστήματα: Win 10 64 bit / Win 10 / Win 2008 / Win 2003 / Win 8 64 bit / Win 8 / Win 7 64 bit / Win 7 / Win Vista 64 bit / Win Vista / Win XP 64 bit / Win XP / Win 2K
  · Βαθμολογία:

  ετικέτες :
  tsprint serial code, tsprint and crack, tsprint crack serial number, tsprint update crack, tsprint crack patch, tsprint + crack latest, tsprint serial number, tsprint key crack, tsprint cracked latest, tsprint serial keys x86/x64

  περισσότερα keygens: here

  #914;]άλλοι χρήσιμοι πόροι:
  Hello world! – fec
  Антиплагиат как обойти
  Type online Online Games – Czy oni zasluguja na swoich kasyn domu pieniadze w Internecie – szczegolnie wazne fakty
  Download Vertex Dispenser crack fix
  Radio Publica – RNES
  How to permanently disable Windows Defender Antivirus?
  Скачать Rank Tracker Enterprise crack и keygen
  Repair missing or corrupt mdi164.dll
  Hello world! | Tomasz Fudacz

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *